вівторок, 31 липня 2018 р.

ВРАХУВАННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ВЕДЕННЯ БОЙОВИХ ДІЙ ПРОТИВНИКОМ ПРИ ПЛАНУВАННІ РОЗВИТКУ ОЗБРОЄННЯ І ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ СУХОПУТНИХ ВІЙСЬК

За роки війни проявилася низка особливостей ведення бойових дій противником. Ці особливості, що обумовлені його менталітетом, походженням і військовим досвідом такі:   


1. Противник прагне за всяку ціну зламати опір і будь-що, але окупувати місця, що є символами українського бойового духу й звитяги Збройних Сил України (ЗСУ) і його Сухопутних військ (СВ). Наприклад: Аеропорт.
2. Противник прагне взяти в котел підрозділи ЗСУ й не зважає на існування кращих варіантів. Наприклад: під Дебальцевим ефективним було б добитися прориву лінії бойового зіткнення. В обох випадках противник втратив невиправдано велику кількість особового складу, техніки, часу, втратив стратегічну ініціативу. У підсумку це призвело до перелому на користь ЗСУ.
3. Щоб досягти мети противник має майже на 100% механізовані сили, які оперативно перекидає й концентрує в потрібних місцях ціною майже повного оголення інших ділянок бойового зіткнення. Наприклад: Дебальцево.
4. Описані вище особливості ведення бойових дій противнику потрібно для досягнення військово-політичних цілей: організації масованої пропаганди, метою котрої є знищити бойовий дух не лише ЗСУ, а й усього українства в цілому. Спонукати до припинення бойових дій. Зламати готовність опиратися окупантам. Наприклад: створення й поширення через соцмережі й засоби масової інформації панічних настроїв під час подій під Ілловайськом, Дебальцевим.


До цього можна додати широке застосування танків у кількостях, що більша, ніж у деяких країн НАТО, артилерії, широкої номенклатури безпілотників, мін, лінійки засобів радіоелектронної боротьби, високу концентрацію засобів протиповітряної оборони тощо.
    

Відповідно до вищевикладеного аналізу з метою адекватного реагування на дії противника, можна зробити низку висновків при плануванні перспектив розвитку озброєння і військової техніки СВ: з прийняттям на озброєння СВ СРЗО "Вільха" з достатньою дальністю й точністю ураження, з'являється можливість створити розвідувально-ударний комплекс (РУК). 

Такий РУК може діяти в оперативно-тактичному масштабі й заздалегідь знищувати війська противника в місцях концентрації. До складу РУК також варто включити й інші вогневі засоби Операції об'єднаних сил для швидкої протидії раптово виявленим загрозам. РУК має отримати зашифровані, перешкодостійкі лінії зв'язку, безпілотники й інші канали отримання інформації про цілі: авіаційні, супутникові тощо. Це дозволить істотно збільшити бойові можливості з'єднань і частин СВ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

HTML/JavaScript