неділю, 6 вересня 2015 р.

Контрольні питання до тренінгу з авіаційної психології

1. Що таке авіаційна психологія?

Галузь психології, що вивчає психологічні закономірності трудової діяльності фахівців, які працюють у сфері авіації.

2. Навіщо кандидати в льотні училища проходять через відбір авіаційних психологів?

Щоб відсіяти кандитатів, що потенційно не зможуть оволодіти льотною професією й тим самим значно зекономити на підготовці, яка й без того дуже дорога.

3. На яке питання відповідає психологічний тест з купюрою?

Величина затримки спілкування (час, який проходить між питанням і відповіддю людини на нього), що дозволяє оцінити ступінь переповненості підсвідомості.

4. За командами із землі пілот виконав кілька прольотів над злітною смугою з «бочкою», поступово зменшуючи висоту й швидкість польоту, що призвело до авіакатастрофи. З погляду авіаційної психології в цьому винуватий пілот чи група управління польотами, що своїми непрофесійними командами «загнала льотчика в землю»?

Винуватцем є пілот, оскільки саме він не впорався з управлінням літаком на малій висоті та швидкості польоту й почав виконувати завдання замість того, щоб відмовитися.

5. Що полягає в основі роботи з негативним професійним досвідом з огляду авіаційної психології?

Засадничі способи психологічної допомоги людині ґрунтуються саме на різних формах роботи з підсвідомістю – психоаналізі, розігруванні ситуації в особах, психодрама, інсайт, малюнки тощо. Саме під час переповідання колишньої ситуації з негативним професійним досвідом і виходять негативні емоції цього травмувального інциденту, сила їх впливу зменшується – й людині стає легше.

6. Які висновки можна зробити після тесту з авіаційної психології з 10-разовим обертанням людини в кріслі із заплющеними очима й нахиленою до грудей головою з подальшою пропозицією пройти по прямій лінії?

Про стан вестибулярного апарату людини.

7. Якими є специфічні два аспекти підготовки льотного складу бойової авіації з погляду авіаційної психології?

У льотчика, який не літає, поступово втрачаються льотні навички; під час льотної кар'єри льотчик змушений весь час оволодівати дедалі ширшим й ширшим колом завдань і вмінь.

8. Чи можуть бути певні типи темпераментів (холерик, меланхолік, сангвінік, флегматик) оптимальними для певних авіаційних професій з погляду авіаційної психології?

Так, можуть. Флегматик для бомбардирувальної, розвідувальної, транспортної чи пасажирської авіації, де часто бувають польоти тривалістю 10-20 годин й більше; холерик для винищувальної авіації.

9. Як англійською мовою називається організація, що займається організацією й координацією міжнародної спіпраці держав у всіх аспектах діяльності цивільної авіації?

ІСАО - International Civil Aviation Organization.

10. Як англійською мовою в циркулярах ІСАО називаються рекомендації з авіаційної психології зокрема, де висвітлено про врахування людського чинника для поліпшення командної взаємодії між людьми з метою збільшення ефективності їхніх зусилль, зменшення кількості помилок тощо?

CRM - Crew Resource Management.


11. Перевірка отриманих навичок: провести спеціальну психологічну дію й допомогти п'яному льотчику швидко стати тверезим
 
 

ПЛАН=КОНСПЕКТ
0. Відрекомендовуюся.

0.1 Особливі вимоги до стюардес на бізнес-джетах — хазяйка, репутація CRM

1 Що таке авіаційна психологія?

галузь психології, що вивчає психологічні закономірності трудової діяльності авіаційних фахівців. Предмет А. п. - психіка людини, керуючої складними авіаційними системами. Об'ект А. п.- діяльність льотного і інженерно-технічного складу, фахівців УВД і інш. А. п. як науково-практичний напрям зародилася на рубежі XIX і XX вв. в зв'язку з винаходом літальних апаратів і зростаючою роллю людського чинника в ефективному і безпечному управлінні ними. Основи А. п. формирова лись під впливом теоретичних і методологічних положень фізіології. Основними проблемами сучасної А. п. є вивчення психологічної структури діяльності авіаційних фахівців; психологічні закономірності взаємодії людини з авіаційною технікою; дослідження впливу чинників польоту на розвиток психічних станів, межличностних відносин в колективі; формування професійної придатності, психологічної адаптації членів екіпажу до умов діяльності; аналіз причин аварійності і т. д. Для розв'язання теоретичних і прикладних проблем А. п. застосовується комплекс методів, розроблених в фізіології і психології труда (бесіда, спостереження, вивчення документів, лабораторний і природний експерименти і інш.). Широко застосовуються також методи алгоритмічного і інформаційного аналізу діяльності, моделювання, полиеффекторной реєстрації функцій і інш. Результати А. п. використовуються для підвищення ефективності і безпеки труда в авіації, вдосконалення системи професійного відбору і підготовки авіаційних фахівців

2. Психологічний добір ЧВАУЛ

3. Мої приклади.
Умань переплутав озера
Повтор Вазіані погана погода
Болить зуб.
П-к Ковров  од віраж молодого пілота
Віагра і сприйняття кольору Ф-16
винищувач на бомбардирувальнику
сангвінік
холерик
меланхолік
флегматик

4. Моя робота
Проблеми роботи з негативним професійним досвідом


5 Як вийти заміж. 

Перейти до "Тренінги, консультації, послуги" 

Немає коментарів:

Дописати коментар

HTML/JavaScript