суботу, 26 липня 2014 р.

Крижаний двигун на замороженій суспензії металевого порошку у воді

Нещодавно в США за проектом ALICE була створена й успішно запущена зондувальна ракета, двигун якої працював на суміші водяного льоду і наночастинок алюмінію. 


Двигун ALICE, англійська абревіатура з слів Aluminum + ICE - алюмінієва пудра і водяний лід, спроектований фахівцями NASA спільно з університетом штату Пенсільванія і університетом Пердью, під керівництвом професора Стівена Сана (Steven Son). При випробуванні ракета довжиною приблизно 3 метра досягла висоти близько 400 м. Тяга двигуна склала 650 фунтів. 

Паливо ALICE це пастоподібна й безпечна субстанція, яку легко вмазують в корпус РДТП. Перед запуском двигун повинен бути охолоджений до температури мінус 30 градусів Цельсія й перебувати при такій температурі добу. Пальним є нанопорошок алюмінію з розміром гранули близько 80 нм в поперечнику. Вода є окислювачем. 

Паливо дуже мало впливає на екологію - в процесі горіння суміші утворюються переважно водень і оксид алюмінію. Паливо безпечне, нетоксичне й стабільне. Результатом порушення умов зберігання стане не вибух двигуна, але лише калюжа на підлозі. Випадкова ініціація горіння майже виключається - щоб ALICE почала горіти, потрібно використовувати невеликий стандартний твердопаливний двигун, який ініціює реакцію горіння. 

Нове паливо сильно відрізняється від всіх типів палива, що використовувалося раніше. Корінна відмінність від інших типів палива полягає в тому, що вперше як компонент палива використовується вода. У традиційних ракетних паливах відбувається горіння палива з чистим киснем або кисневмісного окислювача, а в крижаному двигуні відбувається не типовий процес горіння, а реакція окислення відновлення, процес заміщення атомів водню у воді атомами металу. 

Крижаний двигун може зрівнятися за ефективністю з двигуном на рідкому кисні й гасі і навіть перевершити його, а для твердопаливного двигуна це дуже високий показник, раніше твердопаливних двигунів такої ефективності не було навіть у проекті. У перспективі крижані ракети можуть стати неперевершеними за співвідношенням вартість - ефективність. Крім того вони мають багато інших переваг. 

Традиційне паливо зазвичай пожежонебезпечне, тверде паливо крім того ще вибухонебезпечне. Крижане паливо абсолютно безпечне, воно здатне горіти тільки при підвищеному тиску в баках двигуна. 

Зберігання крижаного палива вимагає мінусових температур, але його кріогенна помірна - мінус 30 градусів за Цельсієм. Цю температуру можуть створити звичайні побутові холодильники. Температура в мінус 30 терпима для людей, що полегшує обслуговування ракети в процесі передстартової підготовки. Температуру в мінус 30 градусів не складно підтримувати у відкритому космосі, це дозволяє використовувати крижані двигуни на орбіті. 

Крижані ракети поєднують в собі високу надійність і простоту твердопаливних ракет з високою ефективністю досі досяжною тільки для рідинних двигунів на криогенному паливі. Ця властивість двигунів на суспензії металевого порошку у воді, крижаного типу дозволить йому одержати широке поширення в майбутньому. 

Зараз ніхто не надає великого значення цій події але, схоже, у цього двигуна велике майбутнє, його створення це крок до нового покоління перспективних ракетних двигунів. До розробки проекту вже підключилися американські військові. джерело: https://www.youtube.com/watch?v=-b7siH1Ausc

http://www.purdue.edu/uns/x/2009b/091007SonRocket.html

Перейти до "Тренінги, консультації, послуги" 

Немає коментарів:

Дописати коментар

HTML/JavaScript