четвер, 10 січня 2013 р.

У США розробляють надзвуковий літак-зірку

http://wartime.org.ua/3226-u-ssha-rozroblyayut-nadzvukoviy-ltak-zrku.html


Національне агентство з повітроплавання і дослідження космічного простору США (NASA) взялося за створення літака майбутнього, який, як очікується, стане новим щаблем у розвитку авіації.
Поки що розробки перебувають на рівні концепції зазначає The Daily Mail.

Літак зовні нагадує зірку із чотирма променями або, наприклад, зброю самураїв сюрікен: плоске "тіло" з довгими крилами з боків, а друга пара коротших крил розташована перпендикулярно до них.

Як зазначають учені, під час зльоту літак використовує "довгу" пару крил - як звичайний лайнер, з їх допомогою він відривається від землі. Однак у повітрі, наближаючись до швидкості звуку - а це близько 1,2 тисячі кілометрів на годину - він розвертається на 90 градусів і летить уже на "короткій" парі крил.

Таким чином літак досягає кращих аеродинамічних характеристик і легше переходить на надзвукову швидкість.

За задумом розробників, головна перевага подібної аероконструкціі полягає в тому, що вона дозволить уникнути виникнення такого акустичного явища, як звуковий удар, що виникає у момент подолання швидкості звуку.

Професор Джі-Ченг ЖЕУ з Університету Маямі знайшов спосіб зробити літак "тихшим". Як зазначає сам учений, його творіння, імовірно, буде характеризуватися вкрай слабким звуковим ударом, а можливо, і взагалі зможе його усунути. Але головне, новий надзвуковий літак зробить прорив в авіації. Літак зможе розвивати швидкість, що у два рази перевершує швидкість звуку, тобто майже 2,4 тисячі кілометрів на годину.

Вчений визнає, що ще багато необхідно зробити, перш ніж новий літак побачить світ. Але концепцією вже зацікавилися у NASA і навіть виділили 100 мільйонів доларів на початковий етап розробок. Він включає в себе доведення моделі "до розуму", аналіз доцільності та в цілому здійсненності проекту. А потім тестування моделі літака в аеродинамічній трубі, повідомляє прес-служба NASA.
Перейти до "Тренінги, консультації, послуги"

Немає коментарів:

Дописати коментар

HTML/JavaScript