пʼятницю, 4 січня 2013 р.

Одноступенева багаторазова ракета-носій на унітарному пальному


Північна Корея, Іран, Аль-Каіда, Хезболла в Палестині, Карсан-1 -2. 

Всі ці країни й організації докладають шалених зусиль, щоб створити ракети. Всі вони користуються консервативними технологіями. Вони таємні й дуже дорогі. А чи можна зробити космічну ракету-носій дуже простою, дешевою, виготовити з доступних матеріалів?


Можна!

У ракетно-космічній техніці використовують синтетичні енергоносії бінарного типу. Вони часто бувають токсичні, пожежо-, вибухонебезпечні. А твердопаливні двигуни, як правило, одноразові. 90% сучасної космічної ракети одноразові. Чи можливе створення одноступеневої багаторазової космічної ракети-носія? 

Так.

Ракета-носій являє собою заморожений циліндр унітарного палива. 
З низу кріпляться пристрої розморожування унітарного палива до стану рідини й ракетний двигун. 
З верху - корисне навантаження.
Лід замороженого циліндру унітарного палива твердий. Він витримує всі навантаження під час виведення корисного навантаження на орбіту. Лід замороженого циліндру унітарного палива не потребує стінок відсіку для зберігання палива й окислювача. Лід замороженого циліндру унітарного палива поступово, в процесі виведення на орбіту скорочується до нуля.  

Отже, ракета не має ступенів.

Просто. Дешево. Ефективно. Доступно для побудови аматорському колективу, наприклад, Х-премія. 
http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Lunar_X_Prize  

Яким має бути унітарне паливо?

Дослідженнями встановлено, що деякі продукти азотної промисловості можуть розглядатися як компоненти нових видів унітарних палив. Такими речовинами є композиція карбаміду (CO (NH2) 2 - горючий компонент) і аміачної селітри (NH4NO3 - окислювач). Застосування суміші цих речовин у вигляді водного розчину, тобто в рідкому вигляді, відкриває нові можливості. Концентровані розчини цих речовин поблизу стехиометричної пропорції (80% аміачної селітри і 20% карбаміду) в умовах підвищеної температури (понад 300° С) під тиском у присутності каталізаторів реагують екзотермічно з високим газоутворенням і тепловиділенням за схемою:

3NH4NO3 + CO (NH2) 2 = 8H2O + 4N2 + CO2.

Один кілограм збалансованої за складом суміші в результаті реакції утворює 900 л парогазу (суміші водяної пари, азоту, вуглекислого газу). Крім цього виділяється 850 ккал теплової енергії, що підвищує температуру. За енерговиділенням ця композиція речовин близька до піроксилінового пороху.

Це склад унітарного пального. 

Портал aeroabc.blogspot.com пропонує зацікавленим партнерам власні погляди на  одноступеневої багаторазової ракети-носія на унітарному пальному.
Перейти до "Тренінги, консультації, послуги"  

Одноступенева багаторазова ракета-носій на унітарному пальному

 http://aeroabc.blogspot.com/2013/01/blog-post_6324.html

Одноступенева багаторазова ракета-носій на унітарному пальному-1 

 http://aeroabc.blogspot.com/2013/01/1.html

Одноступенева багаторазова ракета-носій на унітарному пальному-2 

 http://aeroabc.blogspot.com/2014/08/2.html

Одноступенева багаторазова ракета-носій на унітарному пальному-3 

http://aeroabc.blogspot.com/2014/10/3.html

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

HTML/JavaScript