четвер, 4 квітня 2019 р.

Токсичний L-15

Китайський L-15 вражає кількістю мінусів як навчально-бойовий літак для України. 
Про його закупівлю точаться розмови. Проте, коли справа дійде до конкретних дій і грошей почнуться проблеми.

1. На L-15 неможливо збити жодного Су-27, -30, -33, -35, -57,  МиГ-31 тощо. Навіть МиГ-29 не зіб'єш. Це літаки різного призначення. Отже, українське небо не захистиш.

2. Як ударний літак він так само як і Су-24, -25 не може діяти в зоні потужної протиповітряної оборони окупантів.

3. До того ж ми не настільки багаті, щоб мати ще й літак такого класу. До того ж у нас скоро просто не залишиться винищувачів. Так навіщо він тоді потрібен?

4. Зброя Китаю токсична для США. Все може обернутися як із закупівлею Туреччиною російських С-400, коли США у відповідь відмовляються продавати туркам F-35. Нагадую: США найбільший донор і оборонець України.

5. Зброя Китаю токсична також для ЄС і НАТО. Ми впроваджуємо стандарти НАТО, а тут стандарти КНР:
https://vpk.name/news/196410_kryilya_ukrainyi_nuzhdayutsya_v_podderzhke.html

Альтернатива 1. Якщо вже він такий чудовий і дуже не терпиться, то точно такий самий літак можна купити в італійців. Це Aermacchi M-346. Ті рояліті РФ за нього  не платять, хоча й створювати його починали з КБ Яковлєва як Як-130.
https://uk.wikipedia.org/wiki/Aermacchi_M-346

6. Вишенькою на тіртику є той факт, що КНР, якщо судити з інформації в Інтернеті, платить рояліті РФ з кожного проданого літака. Отже, L-15 токсичний і для українців.
http://www.yak.ru/FIRM/art_switch.php?art=8
http://www.yak.ru/ENG/FIRM/art_switch.php?art=4

7. Заплановано, що китайці будуть постачати нам фюзеляжі L-15, а українці будуть встановлювати свою електроніку й двигуни.     
https://for-ua.com/article/1069392
Альтернатива 2. Навіть якщо це так, то нехай краще китайці шлють фюзеляжі неліцензійних копій Су-27, а українці будуть встановлювати свою електроніку й двигуни. І рояліті РФ платити не треба. 

8. Альтернатива 3. Навіть якщо в Україні почати виготовляти копію Су-27 модернізованого, як у нас виготовляють модернізовані копії ракет для Смерчу з назвою Вільха, чи протикорабельну Нептун, то однак це вийде дешевше, ніж виготовляти чи закуповувати китайський L-15: не потрібно платити за обладнання, доставку, рояліті РФ і прибуток китайцям. 

9.  На відміну від L-15 у, наприклад, А-37В (відсутня в інших навчально-бойових літаках), що збільшує комерційну привабливість і конкурентоспроможність на міжнародному ринку, є сукупність низки технічних рішень у його конструкції. Завдяки розташуванню екіпажу пліч-о-пліч і двом двигунам, виникає можливість навчати пілотів багатомоторних пасажирських літаків на кшталт А-330, Ан-178, Ил-76, В-373 тощо відповідно до стандартів ICAO – (International Civil Aviation Organization). Тобто А-37В одночасно придатний не лише для підготовки й тренувань льотчиків тактичної і військово-транспортної авіації Повітряних Сил України. Цей літак придатний також і для тренувань та підготовки пілотів авіакомпаній як в Україні, так і за її межами, авіації родів військ, міністерств, що дає змогу збільшити кількість замовлених літаків і зменшити вартість одного в серії. 
L-15 ж придатний лише для тренування льотчиків тактичної авіації.   

Резюме. Це при тому, що Су-27 в рази ефективніший за L-15. 

Висновок. За сукупністю це схоже на закопування грошей у пісок. Класичний приклад. 
І бойовий літак наче є. Новітній до того ж.  
І будуть його скрізь бити Су-27, -30, -33, -35, -57, МиГ-31, навіть МиГ-29:
- і в повітряних боях;
- і під час штурмових ударів. 
І тому нас він не захистить.

Зрада. Дуже схоже на зумисно створену кимось ситуацію, щоб забезпечити розгром українських Повітряних Сил у повітрі. 

А якщо хтось хоче відкат, то я цей випадок тут не розглядаю. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

HTML/JavaScript